| Log in met Facebook
Vergelijk 234.477 telefoon aanbiedingen van 42 webshops

Sony Xperia E (dual) review

Door Lennard Waal op 07 februari 2013 om 19:59

Sony_xperia_e_review

Nadat Sony oude zakenpartner Ericsson van zich af heeft geschud, is de fabrikant met een hele reeks toestellen gekomen in de Xperia-serie. De Xperia E (dual) is er daar één van. De Xperia E (dual) is één van de goedkoopste telefoons uit deze serie, en is daardoor bereikbaar voor een grote groep mensen. De Xperia E heeft ook een versie waarmee je gebruik kunt maken van 2 simkaarten, welke de naam Xperia E dual draagt. Omdat de specificaties verder identiek zijn, bespreken we deze versie ook in deze Xperia E (dual) review. We bespreken hieronder de belangrijkste specificaties van deze smartphone.

Het uiterlijk van de Xperia E (dual)
We beginnen onze Xperia E (dual) review met de buitenkant. In principe lijken alle toestellen uit de Xperia-serie op elkaar. Het zijn allemaal rechthoekige toestellen met vrij rechte hoeken en een stoer uiterlijk. Hier en daar brengt Sony een wijziging toe in het uiterlijk, zo ook bij de Xperia E (dual). De onder- en bovenkant van de Xperia E (dual) lopen namelijk in een soort punt. Onder de drie aanraakgevoelige Android-knoppen, loopt het toestel schuin af. Dit is ook aan de bovenkant het geval. Niet duidelijk? Bekijk dan even de foto’s van de Xperia E (dual), dan zal het snel duidelijk worden. Het onderscheidt dit toestel van de andere Xperia-toestellen. De achterkant loopt naar de kanten toe schuin af, waardoor het toestel lekker in de hand ligt. Het toestel is gemaakt van plastic, maar dat is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Telefoons hoeven niet meer van metaal te zijn om duurzaam te zijn.

Aan de rechterkant van het toestel zijn de fysieke knoppen te vinden. Je vindt hier de aan/uit-knop, een volumeknop en een vaste knop voor de camera. Deze laatste knop juichen we altijd ten zeerste toe, omdat het het fotograferen toch wat makkelijker maakt. Wat ook een positieve toevoeging is, is de notificatie-led onderaan het toestel. De kleur is afhankelijk van de soort melding voor de gebruiker.

De Xperia E (dual) is niet groot. De totale afmetingen zijn 113.5 x 62 x 11 mm en het gewicht is slechts 116 gram. Een telefoon die je dus gemakkelijk in je zak of tas stopt. De Xperia E is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en roze. De Xperia E dual is verkrijgbaar in het zwart en in het goud.

Een 3.5 inch beeldscherm
Tegenwoordig lijken beeldschermen steeds groter te moeten worden. Echter, hoe groter het scherm, hoe duurder de telefoon meestal ook is. Omdat niet iedereen op zoek is naar een telefoon met een groot beeldscherm, heeft Sony een grote variatie aan telefoons op de markt gebracht. De Xperia E (dual) is een telefoon met een redelijk klein beeldscherm. De grootte van het beeldscherm is vergelijkbaar met die van de iPhone 4S, namelijk 3.5 inch. Het heeft echter niet dezelfde resolutie als de iPhone 4S, maar dat mag je dan ook niet verwachten van een telefoon die ongeveer 3 keer zo goedkoop is. Het beeldscherm van de Xperia E (dual) heeft een resolutie van 320 bij 480 pixels, waardoor het een ppi (pixels per inch) heeft van 165. Door deze wat lage resolutie zijn de beelden niet superscherp. Ook is de kleurweergave niet optimaal en zijn de kijkhoeken gemiddeld. Aan de andere kant hebben we het hier over een telefoon van rond de 150 euro, waarvan we ook geen wonderen op dit gebied mogen verwachten.

Xperia E (dual) met Android 4.1
Waar een heel aantal telefoons uit het duurdere segment nog draaien op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, draait de Xperia E (dual) al op de nieuwere versie van het besturingssysteem van Google: Android 4.1 Jelly Bean. Hiermee is de Xperia E (dual) één van de goedkoopste toestellen die hier bij de release gebruik van maakt. Android staat bekend om zijn grote mate van aanpasbaarheid en openheid. Je beschikt over een aantal beginschermen die je helemaal naar wens aan kunt passen. Zo kun je bijvoorbeeld apps en widgets toevoegen, die je veelal gratis kunt downloaden in Google Play. Sony heeft ook hier weer een eigen interface toegevoegd. Met deze toevoeging hoopt de fabrikant extra gebruiksvriendelijkheid toe te voegen en zich te onderscheiden van Android-telefoons van andere fabrikanten.

Sony Xperia E dual-sim
Zoals gezegd is er ook een Xperia E versie waarmee je kunt werken met 2 simkaarten. Dit is met name handig voor mensen die dezelfde telefoon gebruiken voor werk en privé, maar dit wel gescheiden willen houden. De Xperia E dual voorziet in deze mogelijkheid. Je kunt de telefoon zo instellen dat je uitgaande gesprekken via de ene simkaart gaan, en alle gebruikte data via je andere. Ook zijn er widgets door Sony toegevoegd waarmee je eenvoudig kunt bepalen welke contactpersonen bij welke simkaart horen, zodat je je schoonmoeder in Australië niet per ongeluk belt met je werk-simkaart.

Een camera die hoort bij de prijs
Als je een telefoon koopt uit het laagste segment, dan is het niet waarschijnlijk dat je er van uit gaat dat je met dat toestel foto’s kunt gaan maken die je in kunt sturen als mogelijke winnaar van de World Press Photo. Dat is ook het geval als we kijken naar de camera van de Xperia E (dual). Deze smartphone beschikt over een camera met een maximale resolutie van 3.2 megapixel. Deze bescheiden camera zorgt voor foto’s met een gelijke (bescheiden) kwaliteit. Er is helaas geen flitser aanwezig, dus foto’s nemen in het donker is al helemaal een no-go. Ook is er geen tweede camarea aanwezig. Wel is een vaste cameraknop die fotograferen eenvoudig maakt. Filmen kan in VGA-kwaliteit (640 bij 480 pixels), maar ook daar mag je geen wonderen van verwachten.

Overige specificaties Xperia E (dual)
Voordat we onze Xperia E (dual) review gaan afsluiten met onze conclusie, nemen we nog even in het kort de overige specificaties met je door. De Xperia E (dual) beschikt over een 1530mAh batterij, welke er voor zorgt dat de smartphone bij normaal gebruik een dag meegaat. Niets meer en niets minder, en een duur die we tegenwoordig wel gewend zijn van smartphones. Je kunt de batterij nog sparen door de zogenaamde ‘Extended Standby mode’ waarmee functies die niet gebruikt worden worden uitgeschakeld als de telefoon op standby staat.

De Xperia E (dual) maakt gebruik van een single-core processor welke geklokt is op 1GHz. Deze zorgt er samen met het 512MB RAM aan intern werkgeheugen voor dat alles soepel verloopt. De telefoon is uiteraard niet in staat om veeleisende 3D-games te spelen, maar spelletjes als Angry Birds vormt geen probleem.

Je hebt de beschikking over een interne opslagcapaciteit van 4GB, wat redelijk hoog is voor een smartphone met deze prijs. Je hebt dus voldoende ruimte om al je foto’s, muziek en andere bestanden op te slaan. Mocht de 4GB toch niet volstaan, dan kun je deze altijd nog uitbreiden met een microSD-kaartje.

Sony Xperia E (dual): onze conclusie
We besluiten deze Xperia E (dual) review met onze conclusie. De Xperia E (dual) is een telefoon uit het lage segment. Een telefoon voor weinig geld dus. Dit betekent niet per sé dat de telefoon beschikt over specificaties die er niet toe doen. De Xperia E heeft zoals alle Xperia-telefoons een fraai uiterlijk en draait als één van de weinige smartphones uit dit segment op Android 4.1 Jelly Bean. De Xperia E dual heeft daarnaast de mogelijkheid om te werken met 2 verschillende sim-kaarten. Zo kun je werk en privé prima gescheiden houden, maar wel maar één telefoon gebruiken. De prijs is natuurlijk ook één van de sterke punten van de Xperia E. De Xperia E dual heeft een iets hogere prijs. Iets minder enthousiast zijn we over de resolutie van het beeldscherm en de kwaliteit van de camera. Aan de andere kant mag je ook niet heel veel meer verwachten van een telefoon uit dit segment op deze gebieden.

Wanneer je op zoek bent naar een vergelijkbare, goedkope Android-telefoon, maar de Xperia E toch niet helemaal is wat je zoekt, zou je ook eens kunnen denken aan de HTC Desire C of de Samsung Galaxy Ace. Als je op zoek bent naar een andere dual-sim telefoon, is de Sony Xperia Tipo dual wellicht nog een optie.


Youtube video


H400_sony_xperia_e_roze

Vragen en reacties

| Log in met Facebook No_avatar

Gerelateerde telefoons

8.5
Sony Xperia E
H150_sony_xperia_e_roze
Los vanaf €140,00
Gratis v/a €24,25 p/mnd
7.7
Sony Xperia E dual
H150_sony_xperia_e_dual
Geen prijzen
Geen abonnementen
Alle toestellen →