| Log in met Facebook
Vergelijk 234.477 telefoon aanbiedingen van 42 webshops

Wat is er nieuw in Android 4.1 Jelly Bean?

Door Lennard Waal op 25 november 2012 om 14:22

Android_jelly_bean

Het is best vreemd om een update aan te kondigen van een nieuwe versie van een besturingssysteem, als de voorgaande versie nog niet eens op een kwart van alle Androidtoestellen draait. Toch heeft Google, de fabrikant van het besturingssysteem Android, reeds een nieuwe versie geïntroduceerd: Android 4.1 heeft de naam Jelly Bean. Wat is Jelly Bean en wat zijn de veranderingen ten opzichte van de vorige versie, Android 4.0 Ice Cream Sandwich?

Fragmentatie van het besturingssysteem is een kritiekpunt die vaak wordt gehoord. Terwijl bijna 60% van alle Androidtoestellen nog draait op Android 2.3 Gingerbread, en iets meer dan 20% draait op de volgende versie (Android 4.0 Ice Cream Sandwich), zijn er reeds apparaten die werken op de allernieuwste versie van Android: Jelly Bean. Het gaat om de Samsung Galaxy Nexus smartphone en de Nexus-7 tablet van Asus. De fragmentatie is niet zo zeer de schuld van Google, maar meer van de fabrikanten die zelf nog aanpassingen willen doen aan het besturingssysteem om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie en om te proberen de interface nog gebruiksvriendelijker te maken. Hier gaan vaak nog enkele maanden overheen, maanden waar Google zelf niet op wil of kan wachten. Beschik je zelf nog niet over de nieuwste versie? Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende versies? Je kunt hier meer lezen over Android 4.0 Ice Cream Sandwich. In dit artikel gaan we in op de nieuwe features van Android 4.1 Jelly Bean.

De grootste toevoegingen aan Ice Cream Sandwich waren toch wel Android Beam, gezichtsherkenning en de mogelijkheid om screenshots te maken. In de strijd met iOS, het besturingssysteem van de iPhone, kan Android natuurlijk niet achterblijven en komt het met Jelly Bean weer met enkele vernieuwingen. We nemen de 5 belangrijkste vernieuwingen met je door:

5. Google is natuurlijk in eerste instantie bekend vanwege de zoekmachine. Google is het aan zijn stand verplicht om de zoekmogelijkheden te optimaliseren. Dat is in deze versie van het besturingssysteem dan ook gedaan. De nieuwe Google Search heeft een vernieuwde interface en laat de zoekresultaten dynamischer zien dan voorheen het geval was. Daarnaast is het mogelijk om te zoeken via Voice Search. Dit heeft wat weg van Siri, wat beschikbaar is op de iPhone . Je stelt een vraag, en de software zoekt in de zogenaamde Knowledge Graph naar het juiste antwoord. Helaas is dit nog slechts in het Engels beschikbaar.

4. Apps updaten wordt in Jelly Bean eenvoudiger en gaat minder data kosten dan voorheen. In de vorige Android-versies was het vaak nodig om een app volledig opnieuw te downloaden wanneer er een update beschikbaar was. In Jelly Bean hoef je nog slechts de wijzigingen te downloaden, wat natuurlijk erg veel scheelt in de data die je verbruikt bij het downloaden. Vooral wanneer je geen gebruik maakt van WiFi, is dit een welkome toevoeging en wellicht kostenbesparing.

3. Gemak dient de mens zal Google hebben gedacht. Om deze reden hebben ze wat veranderingen aangebracht met betrekking tot widgets. Zo krijg je meer en volledigere informatie via je widget, vaak zonder dat je de achterliggende app nog hoeft te openen. Het klinkt haast alsof ze dat van Windows Phone hebben afgekeken. Daarnaast wordt het makkelijker om widgets toe te voegen aan één van je beginschermen. Waar in de vorige versies eerst plaats moest worden gemaakt als een pagina vol was, doet Android 4.1 Jelly Bean dit nu zelf. De software schuift zelf de widgets op waardoor de widgets gewoon op de pagina past. Is de widget te groot? Jelly Bean past de grootte zelf aan zodat het wel past.

2. Wat heb je aan een goed besturingssysteem of mooie interface als het allemaal retetraag is? Helemaal niets! Om deze reden heeft Android zich ook gericht op de snelheid. Niet dat Ice Cream Sandwich traag was, maar blijkbaar was het voor Google nog niet snel genoeg. Google omschrijft het zelf wel het beste: “With buttery graphics and silky transitions, moving between home screens and switching between apps is effortless, like turning pages in a book.” Daarnaast geeft Google aan dat je zowat de pixels voelt wanneer je je vinger over het scherm beweegt. De grafische processor draait extra snel wanneer je het scherm aanraakt, en gaat een tandje lager wanneer je deze niet nodig hebt. Dit heeft uiteraard een direct effect op de levensduur van je batterij. Je glijdt als boter door de schermen en apps, reden te meer voor Google om het Project Butter te noemen. Verschil in snelheid is ook te merken tijdens het opstarten. Waar een toestel met Android ICS er 50 seconden over doet om op te starten, doet een toestel met Jelly Bean dit in 34 seconden.

1. We hebben het beste voor het laatst bewaard. De functionaliteit die ongetwijfeld het meest in het oog zal springen is Google Now. Deze digitale assistent helpt je je afspraken niet te vergeten, geeft je de files op je route, vindt goede restaurants in de stad waar je bent en geeft je de resultaten van je favoriete sportclub. Altijd al je eigen assistent(e) willen hebben? Google zorgt er voor. Google Now is zogenaamd zelflerend. Dit houdt in dat de software de gebruiker steeds beter leert kennen en je steeds beter van informatie kan voorzien. Google Now doet dat door alle gegevens die over jou bekend zijn te combineren en je aan de hand daarvan pro-actief te assisteren. Dit kan in gesproken woord zijn, maar ook via zogenaamde cards (beeld). Google Now zit standaard in Android Jelly Bean, maar moet wel eerst geactiveerd worden voordat de alleswetende assistent(e) voor je klaar staat.

Ben je benieuwd naar de complete lijst met nieuwe features in Android Jelly Bean, dan verwijzen we je graag door naar de website van Android zelf.


Youtube video


Vragen en reacties

| Log in met Facebook No_avatar

Populaire telefoons

5.8
Samsung Galaxy Fame
H150_samsung_galaxy_fame
Geen prijzen
Gratis v/a €24,25 p/mnd
8.0
Huawei Ascend Mate
H150_huawei_ascend_mate
Los vanaf €376,00
Gratis v/a €40,25 p/mnd
8.5
Sony Xperia Z1 Compact
H150_sony_xperia_z1_compact
Los vanaf €282,00
Gratis v/a €29,25 p/mnd
8.0
LG Optimus G
H150_lg_optimus_g_e975
Los vanaf €375,00
Geen abonnementen
7.4
LG Optimus L7 II
H150_lg_optimus_l7_ii_p710
Los vanaf €101,00
Gratis v/a €24,25 p/mnd
Alle toestellen →